2019 - 2020: 75 jaar vrijheid

In 2019-2020 vieren wij 75 jaar vrijheid, want vrijheid is niet vanzelfsprekend. 

 

In de periode van 31 augustus 2019 tot en met 24 oktober 2020 zullen er in Doesburg verschillende activiteiten plaatsvinden, waarbij wij aansluiten bij het programma van het Nationaal Comité 4 en 5 mei.

 

Wij zullen verhalen over de oorlogsjaren van toen, maar ook meer actueel ophalen en delen. Hierbij worden verschillende organisaties binnen Doesburg betrokken, maar zeker ook de basisscholen. Belangrijk is dat we ons bewust worden van de kwetsbaarheid van vrijheid. Ook willen wij bijdragen aan het versterken van het herdenken en vieren met nieuwe tradities, die aansluiten bij de tijd en nieuwe generaties. Hiermee sluiten onze doelstellingen aan bij die van het Nationaal Comité


Betrokken organisaties


In samenwerking met onderstaande organisaties kunnen wij u een prachtig programma voor de viering van 75 jaar Vrijheid aanbieden. 

 

Menno van Coehoorn stichting

HetHuisDoesburg

Historische vereniging Stad en Ambt Doesborgh

Team Levensboeken

Jongerencentrum 0313

Veteranen Doesburg

Scouting Doesburg

Museum de Roode Tooren

Muziekcorps der Voormalig Schutterij

Protestantse kerk Angerlo-Doesburg

Sportvereniging Unitas

Filmhuis Doesburg

De Gestichten Doesburg

Zakelijke Ondernemers Doesburg

Gemeente Doesburg

 

Naast deze organisaties zijn er heel veel particulieren als vrijwilliger betrokken.

 


Start viering 75 jaar Vrijheid

De viering 75 jaar Vrijheid start op 31 augustus met een lezing over De slag om de Schelde. Deze lezing wordt verzorgd door de Menno van Coehoorn stichting

 

Na deze lezing zullen de burgemeester en de kinderburgemeester de tableaus onthullen die gemaakt zijn met de tegels die leerlingen van de Doesburgse basisscholen hebben gemaakt in het kader van het scholenproject 2019

 

Aanvang: 15.00 uur (inloop vanaf 14.30 uur)

Einde: 16.00 uur

 

Plaats: Gasthuiskerk, Doesburg

 

 


Stadsvertelingen

Ook de stadsvertellingen, die tijdens de culturele zondagen plaatsvinden, staan tot en met mei 2020 in het teken van 75 jaar Vrijheid. De stadsvertellingen vinden plaats om 12.30 uur in de Gasthuiskerk in Doesburg. Films

Het Filmhuis organiseert in het kader van de viering van '75 jaar Vrijheid' vanaf eind oktober 2019 tot eind augustus 2020 een aantal filmvoorstellingen in de filmzaal van Het Arsenaal, Kloosterstraat 15 in Doesburg.  De films zijn voor iedereen toegankelijk en worden gratis aangeboden. Het programma zal te zijner tijd worden bekend gemaakt via de site van de Gasthuiskerk.  


Daarnaast zullen er in 2020 nog tal van evenementen, tentoonstellingen en lezingen plaatsvinden, waaronder Keep them Rolling en het Anjerconcert op 18 april 2020. Wij zullen u via deze site tijdig informeren. 


Dank

Het programma van 75 jaar Vrijheid in Doesburg wordt mogelijk gemaakt door onze hoofdsponsor De Gestichten Doesburg. Daarnaast zijn wij ook de gemeente Doesburg, Zakelijke Ondernemers Doesburg en diverse andere organisaties zeer erkentelijk voor hun bijdragen. 

Vlagprotocol

 

Op 4 mei hangen de vlaggen in Nederland vanaf 18.00 uur tot zonsondergang halfstok. De vlag die hiervoor wordt gebruikt is de rood-wit-blauw gekleurde vlag, zonder wimpel. Ook na de twee minuten stilte om 20.00 uur blijft de vlag halfstok hangen en wordt niet in top gehesen. 

 

Meer informatie over het vlagprotocol vindt u op de site van het Nationaal comité 4 en 5 mei.