Alle activiteiten van het 4 en 5 mei comité Doesburg zijn tot 1 september 2020 afgelast.

 

Vooralsnog mogen er omwille van de volksgezondheid tot 1 september 2020 geen bijeenkomsten plaatsvinden. 
Dat betekent ook dat ALLE activiteiten, die door het 4 en 5 mei Comité Doesburg in het kader van '75 jaar Vrijheid' tot 1 september 2020 in Doesburg georganiseerd zouden worden, in deze periode niet doorgaan.
De activiteiten op 16 en 18 april worden verplaatst naar een nader moment in het jaar. De jaarlijkse wandeltocht langs de Doesburgse oorlogsmonumenten en -graven, de Stille Tocht en de herdenkingsplechtigheid op 4 mei 2020 zullen geen doorgang vinden. De activiteiten op Bevrijdingsdag kunnen helaas ook niet doorgaan. Inmiddels zijn alle betrokkenen op de hoogte gesteld. 
Het 4 en 5 mei comité Doesburg houdt u via deze website  en Facebook op de hoogte van de ontwikkelingen rondom de dodenherdenking, de viering van 75 jaar vrijheid en mogelijk nieuwe data van verschillende activiteiten.

PERSBERICHT / OMROEP GELDERLAND / 27 MAART 2020 Tv-programma In het spoor van de bevrijders verzet naar 13 april

ARNHEM – In verband met de coronacrisis is het tv-programma 75 jaar vrijheid: in het spoor van de bevrijders van Omroep Gelderland verzet naar 13 april. Het programma wordt vanuit de studio in Arnhem uitgezonden, zonder publiek.

 

75 jaar geleden werd het Achterhoekse Megchelen als eerste Nederlandse plaats boven de Rijn bevrijd. Vanaf 13 april volgt Omroep Gelderland drie weken lang het spoor van de bevrijders, van Aalten tot Harderwijk en van Eibergen tot Velp.

Terug naar toen
We gaan terug naar de dag van de bevrijding. We besteden aandacht aan de verhalen van mensen die de oorlog nog bewust hebben meegemaakt, die duidelijk maken hoe bevrijding voelde na vijf jaar bezetting. Hoe smaakte bijvoorbeeld die eerste boterham met echte boter? Maar er zijn ook stille getuigen. In elke uitzending vertellen verzamelaars en deskundigen Jean Kreunen en Rene Broere het verhaal bij een bijzonder voorwerp. Ook zijn er portretten van soldaten die het leven lieten voor onze vrijheid. We laten muziek horen die je meeneemt naar de tijd van toen en besteden aandacht aan voedsel zoals het in de oorlog op tafel kwam.

 

De serie 75 jaar vrijheid: in het spoor van de bevrijders is vanaf 13 april maart iedere werkdag om 17.20 uur te zien bij Omroep Gelderland. Kijk op gelderland.75jaarvrijheid.nl/route wanneer de uitzending over Doesburg gaat.


2019 - 2020: 75 jaar vrijheid


In 2019-2020 vieren wij 75 jaar vrijheid, want vrijheid is niet vanzelfsprekend. 

 

In de periode van 31 augustus 2019 tot en met 24 oktober 2020 zullen er in Doesburg verschillende activiteiten plaatsvinden, waarbij wij aansluiten bij het programma van het Nationaal Comité 4 en 5 mei.

 

Wij zullen verhalen over de oorlogsjaren van toen, maar ook meer actueel ophalen en delen. Hierbij worden verschillende organisaties binnen Doesburg betrokken, maar zeker ook de basisscholen. Belangrijk is dat we ons bewust worden van de kwetsbaarheid van vrijheid. Ook willen wij bijdragen aan het versterken van het herdenken en vieren met nieuwe tradities, die aansluiten bij de tijd en nieuwe generaties. Hiermee sluiten onze doelstellingen aan bij die van het Nationaal Comité


Betrokken organisaties


In samenwerking met onderstaande organisaties kunnen wij u een prachtig programma voor de viering van 75 jaar Vrijheid aanbieden. 

 

Menno van Coehoorn stichting

HetHuisDoesburg

Historische vereniging Stad en Ambt Doesborgh

Team Levensboeken

Jongerencentrum 0313

Veteranen Doesburg

Scouting Doesburg

Museum de Roode Tooren

Muziekcorps der Voormalig Schutterij

Protestantse kerk Angerlo-Doesburg

Sportvereniging Unitas

Filmhuis Doesburg

De Gestichten Doesburg

Zakelijke Ondernemers Doesburg

Gemeente Doesburg

 

Naast deze organisaties zijn er heel veel particulieren als vrijwilliger betrokken.

 


Start viering 75 jaar Vrijheid


Stadsvertelingen

Ook de stadsvertellingen, die tijdens de culturele zondagen plaatsvinden, staan tot en met mei 2020 in het teken van 75 jaar Vrijheid. De stadsvertellingen vinden plaats om 12.30 uur in de Gasthuiskerk in Doesburg. 


Films

Het Filmhuis organiseert in het kader van de viering van '75 jaar Vrijheid' vanaf eind oktober 2019 tot eind augustus 2020 een aantal filmvoorstellingen in de filmzaal van Het Arsenaal, Kloosterstraat 15 in Doesburg.  De films zijn voor iedereen toegankelijk en worden gratis aangeboden. Het programma zal te zijner tijd worden bekend gemaakt via de site van de Gasthuiskerk.  


Dank

Het programma van 75 jaar Vrijheid in Doesburg wordt mogelijk gemaakt door onze hoofdsponsor De Gestichten Doesburg. Daarnaast zijn wij ook de gemeente Doesburg, Zakelijke Ondernemers Doesburg en diverse andere organisaties zeer erkentelijk voor hun bijdragen. 

Vlagprotocol

 

De activiteiten rond 4 en 5 mei vinden dit jaar door de omstandigheden vooral vanuit huis plaats. Daarom vraagt het Nationaal Comité 4 en 5 mei aan heel Nederland om op 4 mei de vlag thuis de hele dag halfstok te hangen ter nagedachtenis van de oorlogsslachtoffers en op 5 mei de vlag uit steken om de vrijheid uit te dragen en als eerbetoon aan hen die ons 75 jaar geleden hebben bevrijd. 

 

Op 4 mei hangen de vlaggen in Nederland normaal gesproken vanaf 18.00 uur tot zonsondergang halfstok, maar in 2020 al de hele dag. De vlag die hiervoor wordt gebruikt is de rood-wit-blauw gekleurde vlag, zonder wimpel. Ook na de twee minuten stilte om 20.00 uur blijft de vlag halfstok hangen en wordt niet in top gehesen. Vanwege de coronacrises 

 

Meer informatie over het vlagprotocol vindt u op de site van het Nationaal comité 4 en 5 mei.