Landelijk jaarthema

Het thema 'Geef vrijheid door' loopt in 2016 -2020 als een rode draad door alle activiteiten van het Nationaal Comité 4 en 5 mei.

 

Ieder jaar kent ook een jaarthema. Het thema voor 2020 is '75 jaar vrijheid'. We herdenken het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog in 1945 en staan stil bij de slachtoffers die gevallen zijn. We vieren dat we 75 jaar in vrijheid leven in het besef dat wij verantwoordelijk zijn om deze vrijheid door te geven aan de volgende generaties.  

 

Ieder jaar kent een jaarthematekst. In 2020 is deze tekst geschreven door Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Mabel. 

 

   

 

Vlagprotocol

 

De activiteiten rond 4 en 5 mei vinden dit jaar door de omstandigheden vooral vanuit huis plaats. Daarom vraagt het Nationaal Comité 4 en 5 mei aan heel Nederland om op 4 mei de vlag thuis de hele dag halfstok te hangen ter nagedachtenis van de oorlogsslachtoffers en op 5 mei de vlag uit steken om de vrijheid uit te dragen en als eerbetoon aan hen die ons 75 jaar geleden hebben bevrijd. 

 

Op 4 mei hangen de vlaggen in Nederland normaal gesproken vanaf 18.00 uur tot zonsondergang halfstok, maar in 2020 al de hele dag. De vlag die hiervoor wordt gebruikt is de rood-wit-blauw gekleurde vlag, zonder wimpel. Ook na de twee minuten stilte om 20.00 uur blijft de vlag halfstok hangen en wordt niet in top gehesen. Vanwege de coronacrises 

 

Meer informatie over het vlagprotocol vindt u op de site van het Nationaal comité 4 en 5 mei.