De Doesburgse jeugd is op verschillende manieren betrokken bij het herdenken en vrijheid.

 

Schoonmaken van de monumenten

Dagelijks staan veel inwoners van Doesburg en bezoekende toeristen een moment stil bij het monument op de Markt in Doesburg. Het Vredesmonument, ontworpen door Jan Wolkers, is geadopteerd door Openbare

Basisschool De Horizon. Jaarlijks, vlak voor de herdenking van oorlogsslachtoffers op 4 mei komen kinderen van De Horizon om de glazen dekplaat, de twee staande glazen kolommen en de directe omgeving van het monument schoon te maken.

 

Ook dit jaar (2019) waren zestien kinderen van De Horizon (locaties Ooi en Stad) op donderdagochtend 25 april druk in de weer om alles weer netjes te maken. Op enthousiaste wijze werd gepoetst en geboend daarbij geholpen door

enkele medewerkers van Circulus Berkel en leden van het 4 en 5 Mei Comité Doesburg. Na afloop werden de kinderen getrakteerd op een glaasje ranja bij Grand Café DUO waar ook nog even met elkaar werd nagepraat.

 

Een ander oorlogsmonument – geadopteerd door Openbare Basisschool De Wetelaar – is de plaquette op de muur naast de publieksingang van het Stadhuis. Dit monument valt bijna niet op, terwijl hier dagelijks bezoekers en personeel uit het stadhuis langslopen. Op dit monument staan de namen van Doesburgers vermeld, die zijn omgekomen tijdens de Tweede Wereldoorlog of kort daarna in voormalig Nederlands-Indië en Korea.

 

Scholenproject

Met de kinderen werd ook nog even stil gestaan bij de vraag “Wat is voor jou Vrijheid?” Een vraag waar zij enkele weken terug (Horizon) of vlak daarvoor (Wetelaar) bij het Jongerencentrum 0313 tijdens het scholenproject 2019 mee aan de slag waren geweest in de vorm van het tekenen over Vrijheid op een kleine wandtegel. Dit deden zij nadat eerst een Veteraan iets over zijn kijk op vrijheid in een missiegebied had verteld. Meerdere vrijwilligers hielpen vervolgens de kinderen bij hun tekenactiviteit.

 

Stolpersteine

Eind maart hebben kinderen van de Scouting Doesburg de Stolpersteine gepoetst. Een initiatief van vrijwilligers van museum De Roode Tooren.

 

Herdenkingsceremonie 4 mei

Op 4 mei zullen kinderen van de Scouting het 4 en 5 Mei Comité Doesburg bij alle activiteiten voor, tijdens en na de herdenking op de Markt ondersteuning bieden. 

 

Vlagprotocol

 

Op 4 mei hangen de vlaggen in Nederland vanaf 18.00 uur tot zonsondergang halfstok. De vlag die hiervoor wordt gebruikt is de rood-wit-blauw gekleurde vlag, zonder wimpel. Ook na de twee minuten stilte om 20.00 uur blijft de vlag halfstok hangen en wordt niet in top gehesen. 

 

Meer informatie over het vlagprotocol vindt u op de site van het Nationaal comité 4 en 5 mei.