Op 4 mei vindt er ook in Doesburg een aangepaste dodenherdenkingsplechtigheid plaats, ZONDER PUBLIEK. De Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden verleent voor deze activiteit een vrijstelling, onder de strikte voorwaarden dat er GEEN PUBLIEK aanwezig is en dat de noodzakelijke aanwezigen onderling een afstand van 1,5 meter aanhouden. Er zal extra toezicht zijn op de handhaving van deze voorwaarden. Wij hopen vanuit het 4 en 5 mei Comité Doesburg op uw begrip en medewerking. Wij wensen u allemaal een mooie herdenking toe.
Het programma van 4 mei zal om 19.55 uur starten en zal via livestream te volgen zijn op Doesburg TV. U vindt Doesburg TV op het internet via https://www.youtube.com/user/DoesburgTV.
Vanaf ongeveer 19.30 uur zal het Carillon bespeeld worden door Frans Haagen. Daarna volgen de klokslagen van 8 uur. Esther Senhorst van MDVS zal het taptoe signaal geven. Na afloop volgen de 2 minuten stilte.
Wij vragen alle kijkers om na deze 2 minuten stilte, gezamenlijk het Wilhelmus te zingen, thuis in de deuropening van de voordeur. Na het zingen van het Wilhelmus, volgt de overdenking van burgemeester Loes van der Meijs en de kranslegging. De uitzending wordt afgesloten met een toespraak van Lo Cohen, oud voorzitter van het 4 en 5 mei Comité Doesburg.
De tekst van het Wilhelmus is als volgt:
Wilhelmus van Nassouwe
ben ik, van Duitsen bloed,
Den vaderland getrouwe
blijf ik tot in den dood.
Een Prinse van Oranje
ben ik, vrij onverveerd,
Den Koning van Hispanje
heb ik altijd geëerd.
Mijn schild ende betrouwen
zijt Gij, o God mijn Heer,
Op U zo wil ik bouwen,
verlaat mij nimmermeer.
Dat ik doch vroom mag blijven,
Uw dienaar t’aller stond,
de tirannie verdrijven
die mij mijn hart doorwondt.
Door het Team Levensboeken van de Buurtacademie Doesburg is in het kader van ’75 jaar Vrijheid’ een boekje samengesteld met de titel “Vrijheid, niet vanzelfsprekend”. Het boekje is bestemd voor de leerlingen van de bovenbouwgrooepen van de drie Doesburgse basisscholen. In het boekje verhalen over “Wat is vrijheid? Rond 1945, 1963 en heden. Geschreven op basis van ondermeer interviews met ouderen die zelf kind waren gedurende de Tweede Wereldoorlog, rond 1960 naar Nederland zijn gekomen vanuit voormalig Nederlands-Indië of recent als vluchteling.
Kinderburgemeester Matthijs de Jager reikte aan de heer Daan de Winter (92 jaar) het 1e exemplaar van het boek uit. Omroep Gelderland filmde dit voor een programma over 75 jaar bevrijding. De uitzending met dit fragment is te zien op 28 april www.omroepgld.nl. Het boekje zou oorspronkelijk op 16 april 2020 aan de kinderen worden overhandigd op de drie basisscholen. Door de sluiting van de scholen vanwege het Corona virus is dit voorlopig uitgesteld.
Foto: Peter Bakker - Apart Fotografie
Wilt u een exemplaar van het boekje "Vrijheid, niet vanzelfsprekend" waaruit onze kinderburgemeester Matthijs de Jager tijdens de uitzending een stukje heeft voorgelezen? Dit kan zolang de (beperkte) voorraad strekt.
Maak dan € 4,00 per boekje over op bankrekening NL86 RABO 0315 0709 00 t.n.v. Stichting 4 en 5 Mei Comité Doesburg o.v.v. uw naam en (bezorg)adres in Doesburg.
Kinderen van de bovenbouwklassen van de basisscholen in Doesburg krijgen binnenkort een eigen exemplaar uitgereikt
Wil Verlaan, oud-voorzitter van het 4 en 5 mei Comité Doesburg zal op 1 maart 2020 in de Gasthuiskerk vertellen over de periode van eind maart tot half april 1945.
Reserveren voor een plaats kan via de site van de Gasthuiskerk,
Op 27 januari 2020 vond in Doesburg een Stille Tocht langs verschillende Stolpersteine plaats. Wij hebben hierbij de bevrijding van Auschwitz herdacht en stilgestaan bij de elf Joodse inwoners van Doesburg die naar concentratiekampen zijn gedeporteerd. Stadsdichter Rob Hammink heeft zijn gedicht 'Elf' voorgedragen op het kruispunt van de Koepoortstraat en de Phillipus van Gastelaarstraat.
Elf
De koude nacht draagt nu stilte
Onuitgesproken woorden verhalen
Over vijanden, religies, gezindten
Die beschaving niet wil, noch kan vertalen
Elf
Voelbare stilte belicht momenten
Zij verwijst naar pijn en onmenselijkheid
Naar zelfbenoemde grimmige regenten
Joelend een wijl, als zwarte echo in hún strijd
Elf
Angstige ogen, andere 'Heil' zij zochten
Opgejaagd als wild door beesten
Vermorzeld door grimmige gedrochten
Die op tirannie de dood befeestten
Elf
Wij gaan door met kleine en grote tochten
De stilte eeuwig voelbaar als groot gezag
Indachtig de 11 die hier niet vermochten
Hun tal van moed draagt ieder dag
Gerard Akse heeft het gedicht 'Stolpersteine' van Inez Meter voorgedragen. De tekst van dit gedicht vindt u via deze link.
De Doesburgse jeugd is op verschillende manieren betrokken bij het herdenken en vrijheid.
Schoonmaken van de monumenten
Dagelijks staan veel inwoners van Doesburg en bezoekende toeristen een moment stil bij het monument op de Markt in Doesburg. Het Vredesmonument, ontworpen door Jan Wolkers, is geadopteerd door Openbare Basisschool De Horizon. Jaarlijks, vlak voor de herdenking van oorlogsslachtoffers op 4 mei komen kinderen van De Horizon om de glazen dekplaat, de twee staande glazen kolommen en de directe omgeving van het monument schoon te maken.
Ook dit jaar (2019) waren zestien kinderen van De Horizon (locaties Ooi en Stad) op donderdagochtend 25 april druk in de weer om alles weer netjes te maken. Op enthousiaste wijze werd gepoetst en geboend daarbij geholpen door
enkele medewerkers van Circulus Berkel en leden van het 4 en 5 Mei Comité Doesburg. Na afloop werden de kinderen getrakteerd op een glaasje ranja bij Grand Café DUO waar ook nog even met elkaar werd nagepraat.
Een ander oorlogsmonument – geadopteerd door Openbare Basisschool De Wetelaar – is de plaquette op de muur naast de publieksingang van het Stadhuis. Dit monument valt bijna niet op, terwijl hier dagelijks bezoekers en personeel uit het stadhuis langslopen. Op dit monument staan de namen van Doesburgers vermeld, die zijn omgekomen tijdens de Tweede Wereldoorlog of kort daarna in voormalig Nederlands-Indië en Korea.
Scholenproject
Met de kinderen werd ook nog even stil gestaan bij de vraag “Wat is voor jou Vrijheid?” Een vraag waar zij enkele weken terug (Horizon) of vlak daarvoor (Wetelaar) bij het Jongerencentrum 0313 tijdens het scholenproject 2019 mee aan de slag waren geweest in de vorm van het tekenen over Vrijheid op een kleine wandtegel. Dit deden zij nadat eerst een Veteraan iets over zijn kijk op vrijheid in een missiegebied had verteld. Meerdere vrijwilligers hielpen vervolgens de kinderen bij hun tekenactiviteit.
Stolpersteine
Eind maart hebben kinderen van de Scouting Doesburg de Stolpersteine gepoetst. Een initiatief van vrijwilligers van Streekmuseum De Roode Tooren.
Herdenkingsceremonie 4 mei
Op 4 mei zullen kinderen van de Scouting het 4 en 5 Mei Comité Doesburg bij alle activiteiten voor, tijdens en na de herdenking op de Markt ondersteuning bieden.