Programma 2019

Tocht langs de monumenten

Ieder jaar organiseert het 4-5 mei Comité Doesburg een wandeltocht langs de oorlogsmonumenten in Doesburg. De tocht start om 14.00 uur bij de ingang van het stadhuis op de Vismarkt. 

Petra Spaan, gediplomeerd gids, neemt de deelnemers mee langs de monumenten die ons herinneren aan de Tweede Wereldoorlog. Tijdens deze stadstour zullen de verhalen uit dit jaren nog eens verteld worden en staan we letterlijk even stil bij het lot dat onze stadsgenoten trof.

 

4 mei 2019

Op 4 mei vindt de jaarlijkse ceremonie voor de dodenherdenking plaats. 

 

In de avond vindt de herdenkingsceremonie plaats. We starten met de Stille tocht om 19.25 uur vanaf de kerk op de voormarkt in Doesburg.

Na de stille tocht zal de stadsbeiaardier het carillon bespelen tot 19.58 uur. Vóór de 2 minuten stilte om 20.00 uur, zal Esther Senhorst het Taptoe-signaal geven. Direct na de 2 minuten stilte zingen we gezamenlijk het eerste en zesde couplet van 'het Wilhelmus'.

Het programma wordt vervolgd met een welkom door de voorzitter van het comité, een overdenking van onze burgemeester, een gedicht van de kinderburgemeester en een toespraak door Richard Rhemrev.

Het Koninklijk Doesborgh's Mannenkoor en het Muziekcorps der Voormalig Schutterij zullen de plechtigheid muzikaal omlijsten.

Het is mogelijk om een krans of bloemstuk te leggen. Het comité verneemt dat graag op voorhand.

Tijdens de gehele plechtigheid bieden de jongens en meisjes van de scouting ondersteuning.

Na de ceremonie bent u van harte welkom n het kerkcafé van de Grote- of Martinikerk voor een kopje koffie of thee.

Aansluitend biedt het comité u in deze kerk een mooi muzikaal en literair programma aan 'Een vleug van licht', verzorgd door Quatre Voix, Tineke Beishuizen, Jan Ravensteijn, Bas van Dillen en Marieke de Bruin. 

 

Quatre Voix bestaat uit: 

Marieke van Wijk - sopraan

Evelyne van de Vlekkert - alt

Rob van Pernis - tenor

Peter van de Broeke - bas

 

Landelijk jaarthema

Het thema 'Geef vrijheid door' loopt in 2016 -2020 als een rode draad door alle activiteiten van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Ieder jaar kent ook een jaarthema. Het thema voor 2019 is 'in vrijheid kiezen'. Hiermee sluit het comité aan bij de viering van 100 jaar algemeen kiesrecht. Bovendien zijn er in 2019 zowel Europese als Provinciale verkiezen. Meer vindt u hier op de site van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. 

 Vlagprotocol

 

Op 4 mei hangen de vlaggen in Nederland vanaf 18.00 uur tot zonsondergang halfstok. De vlag die hiervoor wordt gebruikt is de rood-wit-blauw gekleurde vlag, zonder wimpel. Ook na de twee minuten stilte om 20.00 uur blijft de vlag halfstok hangen en wordt niet in top gehesen. 

 

Meer informatie over het vlagprotocol vindt u op de site van het Nationaal comité 4 en 5 mei.