Bevrijding Doesburg

15 april 2020

 

 

Op 15 april 2020 komt TV Gelderland opnames maken in Doesburg. In de ochtend, om 8.00 uur verzorgen zij een programma dat gericht is op kinderen. Er wordt aandacht besteed aan de tableaus die leerlingen van de basisscholen hebben gemaakt rondom het thema vrijheid. Ook zal het eerste boekje, dat gemaakt is door Team Levensboeken van de Buurtacademie, worden uitgereikt. In dit boekje zijn verhalen opgetekend van ooggetuigen die de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding hebben meegemaakt. 

              -------------------------

In de avond, rond 18.20 uur zal TV Gelderland een programma opnemen dat gericht is op volwassenen.

              --------------------------

In de middag verzorgd onze beiaardier Frans Haagen een kort klankspel op het carillon van de Martinikerk. Tijdstip wordt nader bekend gemaakt. 

16 april 2020

Op 16 april 2020 besteden de drie Doesburgse basisscholen, in samenwerking met Team Levensboeken, uitgebreid aandacht aan de bevrijding van Doesburg op 16 april 1945.

Het Team Levensboeken heeft verhalen opgehaald van ooggetuigen die de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding hebben meegemaakt. Hiermee wordt op de Doesburgse basisscholen het gesprek op gang gehouden over de betekenis van de Tweede Wereldoorlog, de bevrijding en de vrijheid voor nu en voor de toekomst. Niet alleen de herinneringen van ouderen aan de oorlog zijn opgetekend, ook de komst van complete gezinnen uit de Molukken en herinneringen van vluchtelingen aan hun weg naar vrijheid vinden hun plaats in het boekje.  Daarnaast bevat het boekje een overzicht van de Doesburgse oorlogsmonumenten en -graven.

                -------------------------

Om 16.00 uur zal Frans Haagen deelnemen aan de Beiaardiers estafette. Met deze estafette laten beiaardiers een eigen geluid horen bij de herdenkingen en de bevrijdingsfeesten in 2020. In de eerste plaats om uiting te geven aan de gevoelens en emoties van burgers en om aandacht te vragen voor de rol van het carillon in de samenleving, vroeger en nu. Het carillon is immers al eeuwen een symbool van vrede, welvaart en vrijheid. 

18 april 2020

Op 18 april zal Keep them Rolling door Doesburg rijden. Vanaf 12.15 uur zal dit rijdende museum van oorlogsvoortuigen door de Kraakselaan, Meipoortstraat, Kerkstraat en Koepoortstraat rijden. Keep them Rolling houdt de herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog in stand. Het is een voorbeeld van living history.

              -------------------------

Om 20.00 uur geeft het Korps Bereden Wapens van de Koninklijke Landmacht een prachtig concert. Dit concert is vernoemd naar de witte anjer die Prins Bernhard altijd droeg en heet daarom ook het Anjerconcert. Kaarten zijn vanaf 3 maart 2020 verkrijgbaar bij de Wereldwinkel in de Kerkstraat en kosten € 7,50. Deze prijs is inclusief een pauzedrankje. Zie voor meer informatie ook  https://www.facebook.com/lindner.maarten.

 

25 april 2020

Streekmuseum De Roode Tooren organiseert het jaarlijkse poetsen van de struikelstenen. Het streekmuseum doet dit samen met met de padvind(st)ers van Scouting Isala Groep Doesburg.  Tijdstip 10.00 uur. Verzamelen bij Streekmuseum De Roode Tooren. 

Dodenherdenking

4 mei 2020

Tocht langs de monumenten en graven

Ieder jaar organiseert het 4 en 5 mei Comité Doesburg een wandeltocht langs de oorlogsmonumenten en -graven in Doesburg. De tocht start in de middag bij de ingang van het stadhuis op de Vismarkt. Het precieze tijdstip maken wij zo snel mogelijk bekend. 

Petra Spaan, gediplomeerd gids, neemt de deelnemers mee langs de monumenten die ons herinneren aan de Tweede Wereldoorlog. Tijdens deze tocht zullen de verhalen uit deze jaren nog eens verteld worden en staan we letterlijk even stil bij het lot dat onze stadsgenoten trof.

 

Dit jaar, het jaar waarin we 75 jaar vrijheid vieren, zal Muziekcorps der Voormalig Schutterij een aantal muziekstukken ten gehore brengen op de katholieke en de algemene begraafplaatsen. 

Stille tocht en ceremonie

Op 4 mei vindt de jaarlijkse Stille Tocht en de ceremonie voor de dodenherdenking plaats. 

In de avond vindt de herdenkingsceremonie plaats. We starten met de Stille Tocht om 19.25 uur vanaf de Martinikerk op de voormarkt in Doesburg. 

 

Na de Stille Tocht zal de stadsbeiaardier het carillon bespelen tot 19.58 uur. Voorafgaand aan de 2 minuten stilte om 20.00 uur, zal Esther Senhorst het Taptoe-signaal geven. Direct na de 2 minuten stilte zingen we gezamenlijk het eerste en zesde couplet van 'Het Wilhelmus'. De tekst vindt u op het programma dat bij aanvang van de ceremonie zal worden uitgereikt. 

 

Het programma wordt vervolgd met een welkom door de voorzitter van het comité, een overdenking van onze burgemeester en een toespraak door Lo Cohen. Lo Cohen was medeoprichter van het 4 en 5 mei comité Doesburg. 

 

Het Koninklijk Doesborgh's Mannenkoor en het Muziekcorps der Voormalig Schutterij zullen de plechtigheid muzikaal omlijsten. 

 

Indien u wenst is het mogelijk om een krans of bloemstuk te leggen. Het comité verneemt dat graag op voorhand. U kunt via contact een bericht achterlaten. Wij nemen dan contact met u op. 

 

Tijdens de gehele plechtigheid biedt de scouting ondersteuning. 

 

Na afloop van de ceremonie bent u van harte welkom om nog na te praten, onder het genot van een kop koffie of thee, in de Martinikerk.

 

 

Bevrijdingsdag

5 mei 2020

Om 12.00 uur zullen de lopers van Unitas, vanuit Wageningen en met ondersteuning van de Doesburgse Plusbus, via een estafetteloop, het vredesvuur in  Doesburg brengen. Wij ontvangen de lopers op de voormarkt bij de Martinikerk. 

                    -----------------------------

In de ochtend en de middag zullen verschillende activiteiten voor jeugd en oudere rondom de Martinikerk plaatsvinden. Wij zijn bezig om samen met jongerencentrum 0313 en diverse (sport)verenigingen een mooi programma samen te stellen. 

Koninkrijk bevrijd

15 augustus 2020

Optreden Lautun Biru. Plaats en tijdstip wordt nader bekend gemaakt. 

Oprichting verenigde naties

24 oktober 2020

Op 24 oktober 1945 zijn de Verenigde Naties opgericht. Landen binnen de Verenigde Naties zetten zich in om vrede en veiligheid te behouden. 

 

Het programma volgt binnenkort.